January 31, 2014

Kosttillskott- behöver vi det?!

En film värd att tänka på för oss vardagsmotionärer.... 
Jag gillar denna film. Den får en att tänka till lite... om inte dessa elitidrottar behöver dricka pwo (pre-workout drycker), käka fettförbrännare, dricka proteinpulver eller gainers.. eller tja, äta multivitamin... behöver vi "vanliga" människor det då?? Ärligt?!

Jag har under de senaste 1-2 åren konsumerat proteinpulver. Jag hakade på hype:n och drack det efter mina träningspass. Oftast. 
Jag provade även en pwo för ett par månader sen och tyckte väl att jag fick en liten extra kick av den som hjälpte.... Men sen jag såg denna film och vi diskuterade det i skolan förra gången har jag tagit åt mig av filmen och börjat fundera på varför jag måste ta tillskott? Vet jag med mig att jag har brist på något? Om jag är trött innan ett träningspass finns det något annat jag kan göra eller äta/dricka för att få energin jag söker. 

Ta proteinpulver till exempel. Jag har inte fakta på om jag lider brist på protein varje dag. Jag har inte kollat upp det. Jag tvekar på det, dock äter jag inte kött (endast fisk någon gång i veckan- jag är vad dom kallar demivegetarian... minus kyckling) så är ändå rätt medveten om att att jag kanske inte får i mig tillräckligt (då jag inte är den bäääästa på att laga mat!) . Så proteinpulver har jag sett som ett tillskott som faktiskt kanske har en inverkan. MEN, där har vi mitt problem till exempel, då borde jag ju se till så att jag får i mig mer protein via maten istället-  i första hand! Och det blir jag minsann bättre på! Yay :)
Note: Proteinbrist i dagens moderna samhälle är mycket ovanligt. 
Och jag har den senaste månaden kanske druckit 3-5 proteinshakes efter mina träningar, annars har jag valt att välja mat istället, frukt, banan, macka, yoghurt. Exempelvis. 
Proteinpulver är nog det som konsumeras mest bland gymmande individer idag och om du är en av dom som läser detta- ta en liten funderar på om du verkligen behöver det? Och varför behöver du det? Äter du inte tillräckligt med protein utspritt under dagen? 
En annan viktig grej att tänka på är att proteinshakes näst intill är värdelösa om du inte tillför kolhydrater. Du måste nämligen ha kolhydrater för att omsätta protein. 
Och med det ska jag byta om, svira om till mina löparkläder, ta mig ut i snöstormen och gå till mitt gym för att springa. Och efter det ska jag äta en banan och sen äta middag när jag kommer hem. Och inga konstigheter kommer i min kropp. Känns bra :)

Translation:
This is a video from The Swedish Sports Confederation where elite athletes are talking about diet supplements... They are against it and the bottom line is how come so many "normal" people eat supplements when they, people who train on a high level, don't even need it. I mean if we think we need it then they must need it twice as much!.
Todays society (at least in Sweden) consume sooo much supplements and proteinshakes, fat burners, pwo:s and so on... I say, like this video, eat real food instead! I'll make this post much shorter in English today :P 
Gotta hit the gym and RUN :D Yay!
Bye bye!

1 comment:

Kim said...

I've never used any supplements. It's not so much that I'm against it as it is that I'm lazy!!!