January 13, 2014

Hets, fixering och (ät)störningar

Jag kan bli så fruktansvärt irriterad på dagens "hälso-och träningssamhälle".
Förstå mig rätt, jag tycker det är jättebra att folk har fått upp ögonen för träning och att bli mer hälsosamma och så vidare.
Det jag stör mig på dock är alla *unga (*16-30 år?) tjejer som använder sig av bloggar och instagram och diverse olika sociala medier till att skriva om sina fitness tips, fitspiration och quotes som "No pain no gain", "Sweat is fat crying", "Train insane or remain the same" osv.
Tjejer som skapar instagram konton med bara massa "fitspirationbilder" och skriver i boxen om sig själv att:
"I år ska jag bli mitt snyggaste jag, jag ska sluta med allt onyttigt och göra 1000 squats per dag för att få en rund och snygg rumpa till #beach2014 och jag ska också göra 1000 situps för den där magrutemagen. Följ mig och gör likadant".
Det är hets, folk har blivit hetsiga- INTE hälsosamma
Jag har vart där för många år sen när jag hade en ätstörning, jag vet hur det är med fixering och allt där emellan. Skillnaden är att nu är det "fitspiration" istället för "thinsporation/thinspo". Och så klart är det bra att vara "fit", absolut, men när hetsen går över gränsen, det är då det blir fel, fel, fel! Och felet med alla dessa bilder (fitspiration bilder) som folk lägger upp är tvånget att bli perfekt, att få en perfekt kropp som alla tjejer/killar har på alla dessa bilder. Det man måste komma ihåg är att de personer på bilderna troligtvis är elitatleter som antingen har det som yrke eller folk som tävlar i diverse fitnesstävlingar.
All denna hets och fixering kring att äta och träna perfekt är inte hälsosamt. Att följa en ny diet varje månad är inte hälsosamt, att aldrig kunna äta en tårta på sin egen födelsedag för att den inte är "Raw" och bara gjord på fikon, dadlar och proteinpulver, det är INTE HÄLSOSAMT. Att redan smala tjejer går på 5:2 dieten (som egentligen inte ens är en gå-ner-i-vikt-diet om man läser på om den)! Why?? Kommer ni leva så hela livet, köra 5:2 eller dricka pulver?? 
Alla träningstidningar som finns idag skriver om "HUR DU BLIR: SMAL, FIT OCH SLIMMAD" och bara där: varför? Varför är det hälsosamt? Du kan va större och ändå vara mer hälsosam i huvudet än den smala tjejen på gymmet är som tränar 7 dagar i veckan och bara äter grönsaker och fisk, dricker proteinpulver 4ggr/dag och dricker smoothie till frukost.
Hälsa sitter i huvudet. 
Inte på magen eller på din runda, vältränade rumpa
Ja, jag tränar många dagar i veckan, jag försöker äta bra mat och inte alltför mycket sötsaker.  
Ja, jag har en blogg där jag skriver om mitt liv och då blir det rätt mycket träningsinvolverat och ja, jag har ett instagramkonto där det blir mycket träningsbilder och prat om träning. 
Med mina bilder på instagram eller bloggen vill jag inte säga till alla att "oooh nu har jag vart och tränat igen, kolla va duktig jag är och inte du". Nej, jag vill visa att jag tycker träning är fruktansvärt roligt, givande och skönt. Jag önskar att inspirera andra till att tycka likadant.
Träning är min hobby, jag utbildar mig till Personlig tränare för guds skull. Men jag vill inte hashtag:a mina bilder med: #aldrigvila#nodaysoff#icaniwill#flagom (fuck lagom) som så många andra gör. 

Jag har haft en ätstörning och en ätstörning behöver inte vara Anorexia eller Bulemi. Du behöver inte svälta dig själv eller spy upp din mat för att vara ätstörd. Det kan också vara ortorexi, eller bara en allmän fixering eller att ha en hetsbild av att vara extremt hälsosam, eller perfekt. 
Jag läser en hel del bloggar, tänker inte nämna vilka men en del är väldigt sunda (Heja dom!), medan andra verkligen inte är det! Och det finns bloggar med tjejer som bara dricker shakes och pulver dagarna ut och som en massa följer och kommenterar och tycker är jättebra och vill ha tips. Jag blir så upprörd

Asså jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst i det här ämnet för det gör mig så extremt upprörd. Men jag sätter nog punkt där. Jag är ledsen om jag har kränkt någon. Detta är bara min åsikt. 
Kommentera gärna och skriv vad du tycker!

Translation:
Please use a translator if you wish to read this post. I'm writing my opinion about all the negative parts of "fitspiration" and blogs/instagram accounts that I think are bad. Please read and share a comment if you agree/disagree with me.
Take care :)

2 comments:

Frida said...

Bra skrivet Victoria! Jag följer en tjej på instagram som är en bra förebild men jisses vad det här har satt sig på hjärnan, att man ska vara "fit"... Fit är, som du själv skriver, så olika från person till person. Och yes, kunde inte sagt det bättre själv. "Hälsa sitter i huvudet. Inte på magen eller din runda, vältränade rumpa".
You go, girl!

Kim said...

I'm bummed that I can't read this post - I would love to hear your thoughts on this. I'm guessing that we have the same opinions!!!