March 31, 2014

The importance of strenght and stability

Jag är en person som älskar många olika träningsformer/typer. Jag älskar att springa och när jag väl kommit in i det flow:et så är det det enda jag vill göra. Jag älskar att köra tung styrketräning och samma sak där, att när jag väl snöat in på det vill jag endast köra det. Osv. 
Men det bästa av allt är ju faktiskt blandningen och variationen! Jag har blivit bättre med det de senaste veckorna tycker jag! Det blev väldigt väldigt löpningsbetonat efter nyår och hela januari och februari, just för att jag satte igång med löpträningen inför Göteborgsvarvet, och jag var så sjukt pepp och ville bara springa hela tiden. Men man blir inte bra på löpning om man bara springer. Eller, jo det kan man väl bli, men risken för överbelastnings skador och annat ökar om man inte varierar träningen. Jag måste ha styrka i både ben och överkropp om jag ska bli en bättre löpare. Och jag måste definitivt ha ett starkt höftparti! Jag har tjatat om det innan, men oj så viktigt det är med ett starkt höft-och bålparti. Och rörlighet i fotleden, hamstrings osv. Stabilitet i hela kroppen. Ja menar, man springer ju faktiskt på "ett ben" och om höften hela tiden är ostabil  och svag vid landning, ja, ni förstår ju- skadorna kommer som ett brev på posten då. Inte bra!
Så ja, jag försöker iaf att en gång, ibland två, att träna ren höftstyrka och stabilitet, samtidigt som jag försöker få in det i mina löppass också- så klart! 
Idag körde jag underkropp!
Mitt pass bestod utav:
Knäböj 40kg
Farmers Walk (utfallsstegsgång med 12kg x 2 kettlebells)
Box jumps (up and down)
Höftlyft (från stepbräda- ståendes med ena benet utanför step:en, sänk ena benet ned mot marken med en stabil höft)
Tåhäv (från stepbräda- bra för rörligheten i foten!) 
Extension av höftleden i Cable cross (Glutes)
Knäböj i Smith-maskin med gummiband om benen. 
och så några småövningar till för rumpan och underkroppen. Blev rejält skakig idag, men kändes apnice! :D

Translation:
I'm a person who loves a lot of different types of workouts. I love running, and once I'm in that kind of flow that's all I wanna do. The same goes with heavy weightlifting- once I'm doing that for a while that's all I want to do. And so on. 
But the best thing is really to combine it and have a balance between everything. I think I've gotten a lot better with that lately. I know that in Jan & Feb I ran a lot coz I started my half marathon running plan, and I kind of forgot the importance of crosstraining and weightlifting. That's so important for a runner (and everyone else). It's so important to have a strong hip and core when running to prevent injuries. So I've started adding that into my weekly routine at least 1 or 2 times a week.
Today I worked my lower body:
Squat 40kg (88lbs)
Farmers Walk (12 kg x 2 kettlebells 26lbs x 2)
Box jumps
Hip lift (from a step up)
Calf lift (step up board)
Hip extension in Cable cross
Squat in Smith-machine with a Glutes Medius Band.
and then some more excersices for the glutes and lower body. I was so pleased with todays workout! :D

1 comment:

Kim said...

It is hard to find enough time to give strength training and running enough balance! You are looking very strong!!